„Grupul Fildas – Catena, cel mai mare holding românesc din domeniul farmaceutic, a mizat pe investiţii în plina pandemie. Antreprenoarea Anca Vlad nu a uitat însă de nevoile sociale ale acestei perioade şi s-a implicat în sponsorizarea cu materiale de protecţie pentru spitale, dar şi în educarea populaţiei pentru a trece mai uşor peste criza sanitară. Astăzi, compania Fildas Trading, parte a grupului, deţine cel mai mare număr de depozite din piaţa farmaceutică din România, deservind peste 4.700 de farmacii şi aproape 300 de spitale.
Anca Vlad, una dintre cele mai puternice şi elegante femei din businessul autohton, a demonstrat că îşi poate reinventa afacerea de-a lungul anilor cu ajutorul unui atu preţios. „Aplic o formă de leadership bazată pe coaching, ceea ce a creat o echipă capabilă să se descurce independent, în condiţii oricât de dificile”, explică antreprenoarea. 2020 a fost anul în care acest lucru a fost mai clar ca niciodată, atunci când România a stat sub umbra pandemiei de Coronavirus. Legea ar fi permis angajatilor cu copii să stea acasă cu salariul plătit de stat, dar Anca Vlad spune că respectul pentru meserie şi dorinţa de a ajuta comunitatea i-au făcut pe aceştia să vină zi de zi la serviciu, în ciuda greutăţilor şi riscurilor întâmpinate. Grupul Fildas – Catena, care are în portofoliu distribuitorul de medicamente Fildas Trading şi reţeaua de farmacii Catena, a pus umărul la reconstructie exact când era cea mai mare nevoie. Grupul a sponsorizat un număr de peste 150 de unităti sanitare cu materiale de protectie şi a oferit populaţiei câteva milioane de măşti în farmacii. „Domeniul farmaceutic în care îmi desfășor activitatea este de peste un an şi jumătate total implicat în sprijinirea populaţiei pentru a rezista unei crize sanitare fără precedent. Afacerea s-a desfăşurat normal, oamenii au avut nevoie de încurajare, sfaturi şi produse specifice, iar noi ne-am străduit să nu ne pierdem curajul”, spune Anca Vlad.
Înainte, într-un an dificil
Starea de urgenţă decretată în 2020 a îngreunat mult activitatea economică şi socială, însă grupul care numără peste 8.000 de angajaţi a reuşit să se adapteze la măsurile cerute de autorităti. „Am separat complet schimburile, pentru a reduce pericolul de contaminare, am realizat printre primii separatoarele de plexiglas, care s-au dovedit utile alături de măşti şi mănuşi şi multă igienă, şi am demonstrat populaţiei că prin protecţie şi vaccinare se poate evita îmbolnăvirea”, explică Anca Vlad. Nevoia societăţii, adaugă antreprenoarea, de a avea un sprijin a încurajat echipele Fildas – Catena să nu-şi piardă încrederea şi să fie alături de oameni. În ciuda pandemiei, compania nu a pus frână investiţiilor, ci dimpotrivă. În anul 2020, grupul a efectuat investiţii in valoare de 13 milioane de euro pentru extinderea spaţiilor de depozitare, flotă de transport, infrastructură IT şi creşterea reţelei de farmacii. În continuare, compania are un plan de investiţii ambiţios şi pune acum pe primul plan desfăşurarea cu succes a operațiunilor. Dar greul nu a trecut. Perioada următoare va fi dificilă, pentru că se simt deja efectele unei crize energetice care afectează lanţurile de aprovizionare.
Afaceri, afaceri, afaceri
Anca Vlad se ocupă de afaceri şi din poziţia de vicepreședinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, o organizaţie ce are ca obiectiv susţinerea şi încurajarea capitalului românesc, promovând investițiile pe piața locală. O activitate ce îi aduce nenumărate satisfacţii. În 2004, a primit Medalia de aur pentru excelenţă în practica de afaceri, la Forumul Internațional pentru Excelență în Practica de Afaceri, desfăşurat la Geneva. Un an mai târziu, i-a fost acordat titlul de Manager al Anului, din partea Institutului Directorilor, o asociație a directorilor de companii, lideri de afaceri şi antreprenori, cu sediul la Londra. Anul trecut, antreprenoarea a fost aleasă membru în cadrul Comitetului Executiv al Federației Europene a Afacerilor de Familie „European Family Businesses”. O pozitie importantă într-o organizație care reprezintă interesele celor mai importante afaceri de familie din Europa în relaţia cu instituțille europene.
Dar dincolo de afaceri există omul care, de-a lungul anilor, s-a implicat în programe sociale şi de caritate. Grupul Fildas – Catena susține fundații precum Salvați Copiii! România, Asociația OvidiuRo, Fundația Renaşterea sau HOSPICE Casa Speranței.
Bucuria, regăsită în pasiunea pentru artă, inclinația artistică şi gustul pentru frumos înseamnă pentru Anca Vlad susținerea fundaţiei Fildas Art, prin care se implică activ în organizarea de expoziţii de pictură, sculptură ori artă decorativă, de mai bine de 15 ani, în cadrul programului Catena pentru Artă. Lucrările sunt expuse în Galeria Senso, centrul cultural din inima Bucureştiului în care îşi dau întâlnire artele vizuale, mai ales creații ale artiştilor tineri. Antreprenoarea deține, de altfel, şi functia de preşedinte al Asociației Prietenilor Muzeului Național de Artă. Nu sunt singurele proiecte de care Anca Vlad şi-a legat numele
De-a lungul anilor, grupul a susținut numeroase evenimente culturale, ca de exemplu Gărâna Jazz Festival – cel mai important festival de open air jazz din Europa Centrală şi de Est. Toate sunt surse de bucurie şi frumos, care îi aduc împlinire proprietarei grupului Fildas – Catena. Mai ales că în ultimele luni a călătorit mult mai puțin, dar a avut timp să citească ori să se delecteze cu tururi virtuale de galerii de artă”, se arată în catalogul Români care dezvoltă România.
Pentru echipa noastră, businessul e un mod de viaţă, e o lume, o cale de a face bine – Anca Vlad