Anca Vlad, preşedinte Fildas Group: Avem colegi farmacişti care pleacă în Anglia să muncească, să vadă cum e acolo. După doi-trei ani, se întorc în România
Reţinerea românilor în ţară pentru a susţine forţa de muncă locală este datoria angajatorilor, este de părere Anca Vlad, preşedinte Fildas Group şi vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.
„De ce nu stau tinerii români să lucreze în Romania? Ţara lor este Europa, ei sunt mult mai obişnuiţi să experimenteze. Românii sunt dornici să vadă cum e lumea. Este sarcina noastră să-i reţinem şi să le facem viaţa interesantă. Cu unii reuşim, cu alţii nu. Am avut discuţii cu colegi farmacişti care pleacă în Anglia, ca să vadă cum e acolo. După doi-trei ani, se întorc în România”, a spus Anca Vlad, speaker în cadrul conferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie.
Este sarcina noastră să-i reţinem în companii pe cei care se gândesc să plece în străinătate
Anca Vlad a mai spus că, din punctul ei de vedere, anul acesta a fost mai bun din punct de vedere fiscal pentru companii, pentru că angajatorii nu s-au mai confruntat cu numeroase modificări legislative.
„Mi se pare că mediul de afaceri în acest moment este chiar entuziast. Lucrurile au mers bine. Anul acesta a fost mai liniştit, nu ne-am ocupat de articole noi, legislaţie nouă. Să ai un pic de linişte e mare lucru”, a spus Anca Vlad.
O soluţie la criza forţei de muncă: mamele cu indemnizaţie să poată lucra
„Nu mai putem aştepta de la nimeni să pregătească oamenii, aşa că îi pregătim noi.“
Criza forţei de muncă ar putea avea o soluţie prin aducerea mai devreme în piaţa muncii a mamelor care primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului. Astfel, Anca Vlad, preşedintele grupului farmaceutic Fildas-Catena şi vicepreşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, propune ca, dacă mamele decid să se întoarcă la serviciu, să primească în continuare indemnizaţia de mamă, conform legii, dar să poată primi şi salariul de la firma la care se întorc sau se angajează în această perioadă.
Anca Vlad a venit cu această propunere în cadrul conferinţei ZF „Cei mai mari jucători din economie“, care a avut loc ieri.
„Cred că mamele care primesc indemnizaţie de creştere a copilului ar trebui să se poată întoarce la serviciu mai devreme de doi ani şi astfel s-ar rezolva parţial problema forţei de muncă. Femeile trebuie susţinute să revină mai repede în câmpul muncii“, a spus Anca Vlad.