♦ Vânzările de medicamente în cadrul grupului Fildas-Catena au crescut în primul trimestru din 2021 faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, deşi piaţa generală s-a contractat
♦ Catena numără peste 850 de farmacii la nivel naţional.
Grupul Fildas-Catena, din care fac parte lanţul de farmacii Catena şi distribuitorul de medicamente Fildas Trading, a avut afaceri de peste 9 mld. lei în 2020, un nivel similar cu cel înregistrat cu un an în urmă.
Georgiana Mihalache
Consumul de medicamente în 2021 va depăşi nivelul din anul anterior dacă evoluţia noilor tulpini de COVID-19 nu va duce la noi restricţii pentru operatorii economici, cred reprezentanţii Catena, cel mai mare jucător din retailul farmaceutic după afaceri şi răspândirea unităţilor farmaceutice.
„Vânzările grupului Fildas-Catena au crescut în trimestrul I din 2021, rezultând într-o majorare a cotei de piaţă. Totuşi, trebuie menţionat că în trimestrul I din 2021 piaţa a înregistrat o scădere faţă de acelaşi interval din 2020. Atunci, însă, a fost o perioadă atipică: debuta pandemia şi oamenii făceau stocuri, neştiind ce va urma. Considerăm că anul 2021 va fi mai bun ca 2020 la nivelul consumului naţional de medicamente, dacă activitatea economică nu va fi din nou blocată de variantele delta sau epsilon“, au transmis reprezentanţii Catena pentru ZF.
Reţeaua de farmacii Catena, cel mai mare jucător din retailul farma, a ajuns la afaceri de peste 4,7 miliarde de lei în 2020, un an marcat de pandemia de COVID-19, menţinând astfel nivelul businessului similar cu cel din 2019, din datele oferite de companie.
Planurile pentru 2021 urmăresc intrarea în zone noi cu achiziţii de unităţi pentru a se consolida pe piaţă. „Indiferent de greutăţi, dezvoltarea este o prioritate pentru a putea să oferim cele mai bune servicii. Şi în 2021 am continuat planurile de extindere prin achiziţii dar, în acelaşi timp, investiţiile au continuat şi în tehnologizare, digitalizare. Dezvoltarea profesională a angajaţilor noştri ocupă şi ea un rol foarte important. Pentru că întotdeauna am considerat că resursa umană reprezintă bunul cel mai de preţ al unei companii“, au mai spus reprezentanţii Catena.
O parte din bugetul de investiţii a fost direcţionat spre asigurarea măsurilor de protecţie pentru pacienţi şi angajaţi. Astfel, pandemia a adus noi reguli în farmacii, de la măşti pentru personal, până la panouri de protecţie, dezinfectanţi în fiecare unitate farmaceutică.
„Grupul Fildas-Catena numără 7.000 de salariaţi, răspândiţi la nivel naţional în peste 800 de farmacii şi 15 centre logistice. Pentru cei mai mulţi dintre ei, activitatea a continuat să se desfăşoare în farmacii şi centre logistice, astfel că, pentru aceştia, munca de acasă nu a fost o opţiune“, potrivit răspunsului Catena. Angajaţii din domeniul medical şi farmaceutic au fost în prima linie de luptă cu virusul, în condiţiile unei perioade incerte la debutul pandemiei, când măsurile de restricţie impuse de autorităţi au închis domenii întregi de activitate în timpul stării de urgenţă.
„Digitalizarea a fost cuvântul de ordine şi care a făcut că lucrurile să funcţioneze. Odată cu schimbările impuse de noul context, ne desfăşurăm activitatea de selecţie şi recrutare într-un mod hibrid, aşadar cel puţin interviurile preliminare sunt realizate exclusiv online“, au mai adăugat reprezentanţii Catena.
Grupul Fildas, din care fac parte lanţul de farmacii Catena, cel mai mare jucător din piaţa de retail farmaceutic, şi distribuitorul de medicamente Fildas Trading, a avut afaceri de peste 9 miliarde de lei în 2020, un nivel similar cu cel înregistrat cu un an în urmă.
Articol publicat în Ziarul Financiar