Daca in politica numarul femeilor care construiesc o cariera de succes chiar poate fi numarat pe degete, lucrurile stau cu totul diferit in mediul de afaceri. Iar faptul ca femeile pot face business la fel de bine ca barbatii este demonstrat de antreprenoarea Anca Vlad, care detine grupul Fildas-Catena, scrie revista de business Capital.
„Diferentele dintre oamenii de afaceri barbati si femei sunt destul de mari. Abordarea e diferita, femeile tind sa se duca cu gandul intr-o perspectiva mai indepartata. Acolo, la orizont, se vad mai multe riscuri decat in imediata apropiere“, face o scurta introducere in subiect Anca Vlad, scriu jurnalistii de la Capital.
Ca sa ne facem o idee si mai clara despre rolul pe care il are astazi femeia in business, Anca Vlad spune ca in sectoarele sociale si de sanatate avem un procent de antreprenoare de 64%, peste media europeana de 58%, continua publicatia. Iar Romania este pe locul 5 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste ponderea femeilor in profesii liberale si pe locul 8 in ceea ce priveste pozitiile de management ocupate in firmele cu peste zece angajati, cu o pondere nationala de 41% fata de media europeana de 35%.
„Astfel, se contureaza un tablou pozitiv de evolutie a antreprenoriatului si managementului feminin, pe care l-am dori dublat de o evolutie similara in domeniul politic, unde sunt prea putine femei. Specialistii spun ca lipsa de masa critica a femeilor in politica face ca ele sa copieze comportamentul masculin. Din acest motiv, se reduce confruntarea de stiluri de a gandi si de a aborda problematica, fapt ce nu e benefic pentru dezvoltarea de politici publice eficiente“, detaliaza Anca Vlad, citata de publicatia Capital.
Articolul a fost publicat si in editia print a Top 100 Femei de succes, editia 2017, in care Anca Vlad a ocupat primul loc la categoria „Antreprenoriat”.