Ziarul BURSA a organizat miercuri, 26 aprilie 2017, a V-a editie a Conferintei ANTREPRENORIATUL FEMININ „Femeia la putere – o lume mai buna”, in parteneriat cu Asociatia Natională a Antreprenorilor. Anca Vlad, presedinte de ononare al Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), a declarat, in cadrul evenimentului, ca Romania se afla pe unul dintre primele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul femeilor antreprenor si cu functii de conducere in companiile private.
Domnia sa a mentionat: „Exista perceptia ca femeile in functii de conducere, spre deosebire de barbatii in aceleasi pozitii, pun prea mult accent pe latura emotionala. Cercetarile demonstreaza, insa, altceva. Deciziile luate de femeile antreprenor sunt bazate de cele mai multe ori atat pe intuitie, cat si pe ratiune. Sectorul privat din Romania a inteles acest lucru, tara noastra plasandu-se pe unul dintre primele locuri in Uniunea Europeana in privinta numarului de femei antreprenor si cu functii de conducere in companiile private”.
Sectorul public reprezinta, insa, in continuare un domeniu cu numeroase bariere pentru femei, a completat doamna Vlad, precizand că Romania se afla pe unul dintre ultimele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste implicarea femeilor in viata publica de pe pozitii de decizie: „Ne referim aici atat la activitatea parlamentara, cat si la companiile publice”.
Conform domniei sale, in luna februarie, la noi existau circa 616.000 de femei antreprenor, din care 454.000 de actionari/asociati in firme si 162.000 self-employed (PFA sau intreprinderi individuale/familiale).
Ponderea femeilor antreprenor in firme este de circa 37%, trendul fiind unul de crestere (chiar daca o crestere relativ lenta, de circa 1% in ultimii cinci ani), a adaugat Anca Vlad.
Domnia sa a declarat: „In mod suprinzator, nici Bucurestiul si nici judete precum Ilfov, Cluj sau Timis nu se afla printre «locomotive», ci judetele din Sud-Estul tarii – Tulcea, Braila, Galati – cu ponderi de peste 40%. In ceea ce priveste start-up-urile, situatia este chiar mai imbucuratoare: 47,6% din start-up-uri au fost infiintate de femei, cu varfuri in regiunile Sud-Est (54,4%) si Vest (50,6%). 64% dintre antreprenorii din sectorul sanatatii si cel social din Romania sunt femei, procent semnificativ peste media europeana, de 58%.”
Totodata, Romania se afla pe locul al cincilea in UE in ceea ce priveste ponderea femeilor in totalul profesionistilor din industriile dominate de profesiile liberale, a spus doamna Vlad, adaugand: „Mai mult decat atat, Romania este pe locul 8 in UE privind ponderea femeilor aflate pe pozitii de management in firme cu mai mult de zece angajati (41%, fata de media europeana de 35%). In acelasi timp, Romania ramane tara din Uniunea Europeana cu cel mai redus decalaj de salarizare intre femei si barbati pe pozitii de management in companii cu mai mult de zece angajati”.
Fondatorul PIAROM a tinut sa evidentieze ca avem un potential educational ridicat pentru antreprenoriatul feminin: „Conform celor mai recente evaluari PISA, Romania se afla printre cele 8 tari europene (alaturi de Finlanda, de exemplu) in care fetele au obtinut punctaje mai mari decat baietii in domeniul Stiinta”.
Pozitia femeii in mediul privat alcatuieste un „tablou” incurajator, conturand o perspectiva de dezvoltare a antreprenoriatului feminin, a concluzionat domnia sa, conchizand: „In acelasi timp, pozitia femeii in decizia publică ne situeaza, in Uniunea Europeana, pe un rusinos loc 3 de la coada listei, cu numai 14,2% femei parlamentar. Mai rau decat noi sunt doar Malta şi Ungaria. Polonia, tara ce reprezinta mediana europeana, are un procent de parlamentari femei de doua ori mai mare. De remarcat faptul ca atat Franta, Suedia, cat si Bulgaria au aproape 50% femei in guvern. Consideram ca este momentul ca statul sa genereze acele politici publice care sa duca la cresterea implicarii femeilor in politica si in functii de decizie in companiile de stat”.
(sursa: www.bursa.ro)