In calitate de Director General CATENA, Alina Marinescu a fost invitata sa sustina un discurs la ZF Pharma Summit ’15, un eveniment care a durat doua zile si care a fost organizat de Ziarul Financiar la World Trade Center Bucuresti, sala New York. Iata extrase din discurs:
„Va multumesc pentru invitatie. Vreau sa va felicit pentru faptul ca ati putut sa adunati la masa toti jucatorii din sistemul de sanatate: producatori, distribuitori, farmacisti, spitale, case de avocatura si parteneri straini.
Catena este un lant de farmacii din Romania cu capital suta la suta romanesc, care s-a dezvoltat in ultimii ani prin achizitia de farmacii din piata farma. Ce ne dorim este o dezvoltare consolidata, atat pentru noi, cat si pentru sistem. Consideram ca, daca vom avea un sistem de sanatate predictibil, cu legi care sa fie aplicate de catre toata lumea, puse in aplicare la timp, nu dupa nu-stiu-cati ani, va fi bine pentru toti.
„Nimeni nu a luat in calcul efectele pe care le poate genera modificarea preturilor”
Priviti la modificarea preturilor: a fost o masura foarte aclamata pe posturi la timpul respectiv, considerata foarte buna pentru pacient. Dar nimeni nu a luat in calcul efectele pe care le poate genera. Cred ca trebuie sa ne indreptam spre un sistem de sanatate in care pacientul sa fie pe primul loc. Cred ca noi toti, jucatorii din piata farma si piata sistemului de sanatate, am avut in prim-plan pacientul. Tot ceea ce s-a facut, s-a facut pentru pacient, pentru ca el sa aiba acces la medicamente bune, la medicamente ieftine, asa cum s-a dorit, sa fim tara cu produsele medicamentoase cele mai ieftine, dar nu ne-am gandit niciodata daca vom putea asigura continuitatea tratamentului si culege rezultatele unor investitii in ani de zile. La ora actuala, sunt destul de multe medicamente care se gasesc foarte greu. Medicamente uzuale, nu vorbesc acum de medicamentele scumpe, la care ar avea acces un numar limitat din asiguratii de sanatate. Vorbesc de medicamente care sunt necesare unui numar mare de asigurati. Le gasim din ce in ce mai greu, producatorii au motivele lor pentru care nu le mai produc, nu le mai aduc, le aduc in cantitati limitate, distribuitorii primesc cantitati insuficiente, nu pot onora comenzile tuturor farmaciilor. Si atunci noi, ca farmacisti, suntem pusi in situatia de a refuza pacientul si de a-i oferi alternative permise de lege, in cadrul retetelor compensate si gratuite, care sunt mai scumpe si care, pentru pacient, inseamna costuri suplimentare.
A fost si o suparare destul de mare in randul pacientilor la data de 1 iulie, cand toata lumea a spus ca medicamentele se vor ieftini, dar cand, in realitate, in farmacii, pe anumite terapii si pe anumite tipuri de medicamente, au fost nevoiti sa plateasca mai mult decat plateau inainte. Din cauza referentierii, din cauza faptului ca nu se gasea produsul care dadea pretul de referinta, asta pentru ca nici producatorul, nici distribuitorul nu au fost pregatiti sa aduca farmaciilor cantitatile necesare, din varii motive. Acea masura de micsorare a preturilor, ca a fost buna, ca n-a fost buna, trebuie aplicata. Probabil ca trebuia ajustata la ceea ce se intampla in anul 2015, nu la ceea ce s-a intamplat in 2009. Probabil ca, daca era actualizata, 2009, 2010, altul era impactul.
„Concurenta te face sa fii inovator”
In ceea ce priveste falimentele… probabil ca vor aparea, probabil ca foarte multe farmacii isi vor gestiona mult mai bine resursele financiare, isi vor gestiona mult mai bine capacitatile de a stocare… Nu pot face acum o previziune in legatura cu cate falimente vor fi si ce se va intampla… Noi, clar nu ne dorim sa falimentam. Consider ca, intr-o piata libera, este nevoie de concurenta si concurenta te face sa fii inovator.
Pentru a merge mai departe, consideram ca este nevoie de transparenta la toate nivelurile. Noi, ca farmacie, raportam in sistemul Casei de Asigurari ceea ce eliberam, in fiecare moment. Consider ca, in momentul in care Casa de Asigurari va asigura o transparenta pe tot ceea ce se consuma, pe tot ceea ce se deconteaza, cui si cum si de ce se deconteaza, s-ar elimina foarte mult aceste fraude de care se vorbeste in sistem, probabil ca s-ar consuma si banii cu mult mai multa chibzuinta si nu am fi pusi in situatia de a gasi fonduri din taxa de clawback, din reducerea preturilor, si am avea suficienti bani sa finantam sistemul. Casele de Asigurari, prin raportarile pe care le fac farmaciile, stiu, in orice moment, ce s-a eliberat. Cunosc, pentru fiecare zona din tara, care este specificul de prescriptie, care este incidenta bolilor, si se pot face diverse statistici: de ce, in nu-stiu-ce judet, pe cardio se merge pe o schema de tratament mai costisitoare si de ce, poate, in sudul tarii se merge pe alta schema. Se pot pune mult mai bine la punct ghidurile terapeutice de care sistemul are nevoie ca sa putem sa mergem toti in aceeasi directie.
„Introducerea cardului de sanatate este o masura foarte buna”
Introducerea cardului de sanatate a fost o masura foarte buna, pe care noi, farmaciile, am asteptat-o sa se introduca chiar din decembrie 2014. In sfarsit, a devenit functionala la 1 septembrie. Repet, este o masura foarte buna, la care mai trebuie lucrat ca sa nu mai dea rateuri, sa nu se mai opreasca sistemul, pentru ca inca traim in epoca opririi sistemului de raportare… Acest card de sanatate ne va oferi o imagine foarte clara a ceea ce se intampla in consumul de medicamente. Vorbesc numai de medicamente, dar cardul de sanatate este folosit si pe serviciile spitalicesti, pe laboratoare, pe cabinetele medicilor de familie… O masura literalmente extraordinara, care trebuie perfectata, care trebuie pusa in aplicare cu mult mai multa implicare din partea oficialitatilor si aici cred ca ar trebui o mult mai buna instruire a asiguratului, n-as vrea sa vorbesc de pacient. Pana cand ajungem sa folosim medicamente, toti suntem asigurati ai sistemului de sanatate. Cred ca, daca s-ar fi explicat asiguratilor de ce este nevoie sa mearga in timp util sa-si ia cardul, daca nu l-au primit, nu am fi asistat la aceste cozi care sunt la Casele de Asigurari, la aceste inconveniente care apar in farmacie cand vine omul si-i ceri cardul si-i spui: „Dom’le, nu pot sa-ti validez sistemul decat daca ai card”. Cred ca, daca asiguratul ar fi mult mai bine instruit, cu tot ceea ce se intampla in sistem, lucrurile ar merge mult mai bine. Dar cred ca este nevoie de transparenta, insist pe transparenta. In momentul in care asiguratul roman va sti pe ce i se consuma banii, cred ca va avea incredere, va aprecia mult mai mult serviciile medicale, serviciile farmaceutice oferite in Romania si cred ca s-ar putea realiza visul de a deveni un sistem de sanatate care nu exporta pacienti, ci care primeste.
Sistemul nostru este unul foarte bine reglementat, dar cred ca nu sunt imbinate toate reglementarile care stau la baza unui business… In momentul in care pretul unui medicament se reduce, daca este redus de Ministerul Sanatatii, farmaciile si distribuitorii sunt obligati sa reduca acel pret si la ceea ce au pe stoc. Asta inseamna ca ai cumparat cu 1 leu si-l vinzi cu 50 de bani. Si, in momentul acela, este o pierdere pe stoc pe care o suporta fiecare farmacie, fiecare distribuitor…
„Problema iesirilor de medicamente din tara poate fi rezolvata prin transparenta”
Referitor la iesirile de medicamente catre afara, cred ca si acest lucru va fi rezolvat prin transparenta. Din cate stiu, distribuitorii si producatorii raporteaza la Agentia Nationala a Medicamentului tot ceea ce se produce si tot ceea ce se importa. La randul lor, distribuitorii raporteaza toate iesirile din depozite catre Agentia Nationala a Medicamentului. Cred ca, printr-un control facut intre intrari si iesiri, putem reduce foarte mult aceste exporturi, care, datorita faptului ca Romania este o tara membra a Uniunii Europene, este legal. Au fost distribuitori amendati de Consiliul Concurentei ca, acum nu stiu cati ani, nu au facut export. De aceea va spun: legislatia pe toate palierele − sanatate, farmacie, Consiliul Concurentei, fiscalitate − trebuie sa fie armonizata. Noi, chiar daca suntem lant, chiar daca toata lumea face diferenta intre farmaciile de lant si farmaciile independente, la ora actuala suntem, ca toate farmaciile din Romania, afectati de lipsa medicamentelor. Nu cred ca este o firma producatoare care sa nu aiba un produs deficitar in farmacii, care nu poate fi oferit pacientului.
Cu privire la previziuni financiare, cred ca, pentru 2015, din cauza a ceea ce se intampla din iulie incoace, este prematur sa stabilesti o cifra, toata lumea isi doreste sa creasca. Din cauza conditiilor legislative, conditiilor economice, din cauza faptului ca, inca incepand din iulie, piata este in asezare, ca adresabilitate catre pacienti, nu cred ca poti sa faci o previziune foarte clara. La ora actuala, unii cresc, altii scad, eu imi doresc sa cresc. Privatizarea serviciilor medicale este la inceput. Noi am inceput-o in ’99, de atunci tot crestem, crestem si acum suntem pe o crestere consolidata. Anul acesta, am cumparat putine farmacii si am dat putin pe licente farma, in jur de 50 de mii, dar anii trecuti am platit foarte mult. Tendinta este spre scadere, e posibil chiar sa nu mai fie cumparate, sa se inchida pur si simplu.
„Avem nevoie de profituri pentru a le reinvesti”
S-au luat masuri de acomodare la noile preturi inca de cand am aflat, pe langa faptul ca am asteptat modificarea de pret din aprilie si s-a facut in iulie si am stat destul de precauti in ceea ce priveste stocurile. Asteptam cu interes modificari, se anunta un sfarsit de an cu modificari ale marjelor, atat pentru distribuitori, cat si pentru farmacii. Trebuie sa fim constienti ca, daca distribuitorilor le este bine, si farmaciilor le este bine. Si producatorilor, evident. Probabil cuvantul „profit” este urat de toata lumea ca pleaca de la „a profita de ceva”. Dar cred ca toti trebuie sa fim constienti ca avem nevoie de a realiza aceste profituri pentru a le reinvesti. Nu cred ca vreun jucator mare din piata a plecat cu ele in Bahamas. Cred ca au fost reinvestite in personal, in amenajari, in perfectionari, in tot ceea ce trebuie ca sa fim un sistem farmaceutic profesional.
„De la 1 octombrie va intra o noua lista de compensare”
De la 1 octombrie, va intra o noua lista de compensare. Cred ca va fi greu, pentru ca va trebui sa-i spui pacientului ca, pana acum, pe anumite categorii de pacienti, statul compensa 90% si el platea doar 10% din pretul de referinta, iar acum trebuie sa-i spui ca statul nu compenseaza decat 20% si ca el va fi nevoit sa plateasca 80%. Fie cu 70% mai mult, fie cu 40%. Ca sa nu mai spun ca sunt 17 molecule care nu vor mai fi compensate, deci nu se vor mai regasi si nu se vor mai putea elibera incepand cu 1 octombrie. Sunt medicamente uzuale… Cele 17 medicamente au fost scoase la nivel international, s-a considerat ca nu mai pot fi compensate, dar sunt molecule pe care le utilizeaza destul de multi pacienti. Sunt molecule vandute destul de mult in farmacii, sunt cautate. In cadrul unei molecule exista si produse ieftine, si produse scumpe. Compensarea se face la molecula, nu la produs.”