„Mediul de afaceri din Romania vede in mine un stalp de rezistenta in mijlocul vicisitudinilor legislative, financiare si politice din ultimii 21 de ani”.
„Lectiile crizei au fost importante. Am invatat ca trebuie sa utilizam la maximum resursele financiare, materiale si umane. Am invatat sa descoperim talente si rezerve noi. Am invatat sa introducem elementele de risc in orice proiectie economica”.
Alexandra Rizea: Referindu-ne la elemente de actualitate, remarcam ca – si in acest an – numele dvs. s-a aflat inscris printre personalitatile din mediul de afaceri distinse cu prilejul unor prestigioase reuniuni: laureata la Gala Business Hall of Fame 2012 si premiata la Gala Forbes Woman 2012. Felicitandu-va, in numele cititorilor, va rugam sa sintetizati datele si faptele care stau la baza acestor inalte aprecieri.
Anca Vlad: Va multumesc foarte mult pentru exprimarea laudativa. Este intotdeauna o bucurie sa fii recunoscuta de mediul de afaceri din care faci parte ca o persoana ale carei opinii conteaza. In anul 2012, cel mai important este faptul ca am depasit efectele extrem de severe ale crizei economice incepute la noi in iarna 2008-2009. In acelasi timp, cred ca mediul de afaceri din Romania vede in mine un stalp de rezistenta in mijlocul vicisitudinilor legislative, financiare si politice din ultimii 21 de ani. In 1991 am inregistrat compania Fildas SRL, parintele unui grup care si-a pastrat in toata aceasta perioada profilul. Domeniul sanatatii si frumusetii continua sa ma inspire si acum, ca si atunci.
AR: Nu este pentru prima data cand, in „Economistul”, sunteti prezenta cu rezultatele pe care le-ati inregistrat si cu opiniile dvs. privind teme de cel mai larg interes, mai ales din economie. Cum evaluati situatia macroeconomica a Romaniei la ora actuala?
AV: Incerc intotdeauna sa vad partea pozitiva a lucrurilor. Intreaga societate este preocupata de rezultatele economice mai slabe ale acestei perioade. Trebuie, insa, sa intelegem ca recesiunea continua in multe tari europene. Chiar tari cu economii valoroase sunt, in prezent, in mare dificultate, iar orientarea spre politici sociale excesive poate secatui orice buget. In acest context, Romania a avut o evolutie peste media europeana. Cu toate acestea, prioritatea numarul 1 din punct de vedere economic trebuie sa fie sprijinirea si dezvoltarea sectorului privat, singura sursa de noi locuri de munca pentru cei 200.000 de tineri ce intra pe piata muncii in fiecare an.
AR: Ce credeti ca ar trebui sa se intreprinda pentru iesirea din situatia grea in care se afla economia romaneasca, in special sectorul privat, a carui exponenta de frunte sunteti?
AV: Consider ca masurile de ordin legislativ sunt fundamentale. Cota unica de impozitare a dat avant dezvoltarii intreprinderilor private si a scos la lumina profiturile ascunse anterior de jucatori mai putin etici. O scadere a impozitarii pe forta de munca ar crea mai multe locuri de munca. Pentru un antreprenor, cea mai importanta cerinta de functionare este predictibilitatea legislativa.
Octombrie 2012, economistul.ro