Se spune ca o femeie de succes trebuie sa imbine cariera cu o viata fericita de familie, sa fie placuta, indrazneata, cultivata, dar si sa arate bine, sa fie frumoasa si, ca sa puna capac la toate, sa aiba bani. Pare greu sau de-a dreptul imposibil, dar sint cel putin 100 de femei care au reusit. Un presedinte al unei companii de medicamente, presedintele patronatului de textile din Romania si un consilier din Ministerul Afacerilor Externe sint cele mai de succes femei din tara noastra, conform Topului “100 femei de succes”, realizat de revista “Capital”.
Premiul intii cu coronita al revistei “Capital” a mers anul acesta la Anca Vlad, presedintele fondator al Fildas, care nu sta foarte bine doar la capitolul notorietate. Altfel, are o cariera de nota 10, o situatie financiara asijderea, iar implicarea sociala si reusitele din 2004 merita si ele tot nota maxima. Acestea au fost criteriile dupa care echipa ce a realizat topul “100 femei de succes 2005” a departajat cele 100 de concurente prezente si care se lupta pentru succes in afaceri, politica, medicina, showbiz ori moda, in tara sau in strainatate. In aceasta editie predomina femeile de afaceri (24), urmate de cele aflate in posturi de conducere (21), de personalitati feminine din lumea medicala (11), arta (10), industria modei si a infrumusetarii (9), din media (4) si din sport (3). Alte domenii din care provin femeile de succes sint politica, invatamint sau diplomatie. Din cele 50 de doamne ale editiei din 2004, doar trei au parasit topul. Este vorba despre Mariana Nicolesco, Mihaela Nicola si Gabriela Malaele. Prima nu a fost inclusa in Top “100 femei de succes 2005” pentru ca a facut parte din juriu, iar celelalte doua deoarece s-a considerat ca nu au avut performante notabile in ultimul an.
Fata din Rahova care a uimit Regatul
Alina Cojocaru este prim-balerina la Covent Garden, in Londra. A inceput sa danseze la 7 ani. O fetita care iubea baletul, desi parintiii ei isi doreau sa faca sport. Dupa trei ani, este remarcata de conducatorii Baletului din Kiev si este selectata. Merge in Rusia, de unde la 17 ani pleaca la Londra. Era beneficiara unei burse o data cu cistigarea Premiului Lausanne. Dupa ce studiaza la Londra, danseaza un an la Kiev, apoi se intoarce ca prim-balerina la Covent Garden. Pare un basm, dar e o poveste adevarata. Alina este pe locul 12 in topul romancelor de succes, cu o implicare sociala mica, cu o situatie financiara lejera, dar cu o cariera si succese de 10 plus.
Mama micilor bolnavi
Ana Culcer este de 20 de ani doctor si sef al Sectiei nou-nascuti a Spitalului Universitar Bucuresti. Cu o nota mica de tot la situatia financiara, Ana Culcer s-a imbogatit insa cu o familie ca-n basme, alcatuita din 35 de generatii de copii, pe care nu i-a lasat niciodata sa plinga la consultatie. Colaboreaza cu UNICEF, Salvati Copiii, OMS si, datorita carierei, a “uitat” sa mai aiba propriii copii. A devenit mamica abia la 39 de ani. Cu note maxime la implicare sociala si cariera, Ana Culcer ocupa locul 29 in top.
Anca Vlad, cea mai cea
Anca Vlad ramine si in acest an prima prezenta in topul “Capital”. O prezenta continua si plina de vitalitate in afaceri, cultura si, mai nou, mass-media. Ea sprijina tinerele artiste, in special pictorite, sa se impuna atit in Romania, cit si peste hotare, efort pentru care a primit anul trecut doua premii, unul de la revista “VIP”, si altul de la revista “Actualitatea Muzicala”. De asemenea, de anul trecut si pina acum, Anca Vlad a fost decorata cu Medalia de Excelenta in practica afacerilor. Noutatea o reprezinta achizitiile facute in domeniul mass-media. Anul trecut a cumparat pachetul majoritar al grupului KLTC, care publica revistele “Tonica”, “Farmacia Ta” si “Slab sau Gras”. De asemenea, a achizitionat canalul de televiziune PAX, care urmeaza sa fie relansat sub sigla Senso TV.
Sotie de vicepremier, pe locul 20
Cristiana Copos nu a avut prea multe reusite anul trecut, insa a crescut enorm la capitolul implicare sociala, prin activitatea desfasurata in programul “Inimi pentru Inimi”, dar si in cel al Fundatiei Renasterea, pentru prevenirea si depistarea precoce a cancerului de sin. Este director general al afacerii de familie Ana Co, dar si membru fondator al Societatii Romane de Senologie. Ce ii place? Parfumul freziilor albe cind ninge afara.
Top 10
Anca Vlad – presedinte, fondator si actionar unic Fildas (medicamente), presedinte Asociatia Femeilor Creatoare din Arta Plastica, actionar majoritar KLTC si Pax TV
Maria Grapini – presedinte si proprietar CA Pasmatex Timisoara, presedinte al Federatiei Patronale din Industria Usoara
Irina Cajal – consilier MAE, director de imagine al Federatiei Comunitatii Evreiesti
Georgiana Pogonaru – general manager Romcolor 2000, sef de proiect Asociatia Internationala a Femeilor
Ana Diculescu Sova – avocat la Casa de avocatura NNDKP, presedinte Fundatia Hurmuz Aznavorian
Elisabeta Lipa – sportiva, sase prezente in Cartea Recordurilor
Anastasia Soare – stilist in Beverly Hills
Camelia Sucu – manager Class Mobexepert
Cristina Batlan – director executiv Musette
Simona Marinescu – coordonator regional la Banca Mondiala pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord
Preluat de pe www.wallstreet.ro